Bij de ontwikkeling van nieuwe diensten en features is het natuurlijk van belang dat zaken goed blijven werken. Testen is daarom cruciaal belang en dat doet Microsoft uiteraard ook intern. Echter, om blinde vlekken te voorkomen, is input van derden noodzakelijk omdat elke organisatie weer net andere omstandigheden heeft die van invloed kunnen zijn. Hierom kennen we ook de Windows en Office Insider programma’s waarbij men vroege versies kan uitproberen, testen en feedback kan leveren. Met NeoNomads zijn wij op uitnodiging van Microsoft betrokken in de testfase van Mail Domain Sharing, waarmee maildomeinen kunnen worden gedeeld met andere 365-users. Deze nieuwe feature kan veel ongemak wegnemen.

Preview programma’s 

Mogelijk heeft u wel eens in een beheerdersportaal de opmerking “Preview” gezien bij een configuratie-item. Daarbij wordt uitgelegd wat het wel en niet doet, en vooral ook dat er geen garantie wordt gegeven dat het correct werkt. Gelukkig zijn de meeste en/of ernstigste issues al verholpen tegen de tijd dat deze Public Previews mogelijk zijn. 

Voordat een Public Preview beschikbaar komt, vindt de zogenoemde Private Preview plaats. De naam suggereert al dat dit niet zomaar voor eenieder beschikbaar is. Dit is een veel meer gecontroleerde stap. De testgroep is vanzelfsprekend kleiner, want gericht geselecteerd, en soms onderworpen aan specifieke voorwaarden, zoals een NDA (geheimhoudingsverklaring).

De feature is dan al wel uitvoerig getest binnen Microsoft, en het is tijd om ervaring op te doen met andere (test) omgevingen. Aan de hand van de feedback kunnen dan weer aanpassingen worden gedaan. Pas daarna wordt overgegaan tot een Public Preview om de feature uiteindelijk volledig uit te brengen; de fase van General Availability. 

Mail domain sharing: wat is daar het nut van? 

In de Microsoft 365 Roadmap https://www.microsoft.com/nl-nl/microsoft-365/roadmap  werd Mail Domain Sharing al aangekondigd; Microsoft 365 Roadmap | Microsoft 365. Deze feature maakt het mogelijk om een maildomein te delen met meerdere Microsoft 365 Tenants (jouw stukje Microsoft cloud), iets dat op dit moment niet mogelijk is. 

Voor organisaties die op Microsoft 365 zitten, levert dat kopzorgen op als er bijvoorbeeld moet worden gefuseerd, sprake is van overnames of anderszins bedrijven/onderdelen worden samengevoegd. Het niet kunnen delen van maildomeinen is dan een zeer onhandige beperking, waardoor er vaak onwenselijke tussenvormen moeten worden bedacht. Dubbele mailboxen per persoon, een extra maildienst, noem maar op. Mail domain sharing tussen tenants zal veel van deze issues oplossen. Het is ook een stap die het samenvoegen van tenants naar één tenant makkelijker moet maken (dit is dan alleen het mail stuk, maar dat is op zich al vaak zeer ingrijpend).

NeoNomads doet mee

Als Microsoft MVP geef ik bij NeoNomads leiding aan deze Private Preview, waarover we voorlopig verder niets mogen loslaten. Wanneer deze feature publiek wordt, dan zullen we dat uiteraard wel doen. Als u specifieke vragen en/of opmerkingen heeft over deze feature, dan kunt u ze gerust nu al stellen. Neem contact op via een privé bericht, via Twitter @dmstork of per mail dave.stork at neonomads.nl.

De Private Preview is nu in volle gang. We bekijken hoe deze nieuwe feature precies werkt en welke omgevingen en implementaties extra uitdagingen zullen krijgen, of men daadwerkelijk eruit haalt wat er wordt beloofd en of er wellicht nadelen zijn aan de inrichting van deze feature. Uiteraard bespreken wij onze bevindingen met Microsoft en leveren feedback aan.

Volg Dave Stork voor updates: www.linkedin.com/in/dmstork/

PS.
Overigens heeft Microsoft zelf al wel een sessie gehouden over de uitdagingen van fusies of splitsingen van bedrijven die Microsoft 365 diensten in gebruik heeft. Deze kan hier worden bekeken: Supporting Mergers, Acquisitions, and Divestitures in Microsoft 365 – Microsoft Tech Community.